Τράπεζες : Κλείνουν καταστήματα-χιλιάδες απολύσεις

Του Χρήστου Ζαρκινού

Το ψηφιακό άλμα «καθαρίζει» τους τραπεζοϋπαλλήλους. Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι απολύσεις φαίνεται ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.

Οι τράπεζες έκαναν τον μεγαλύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό με αποτέλεσμα το 50% των εργασιών να γίνεται μέσα από e-banking, γεγονός που έχει μειώσει το λειτουργικό κόστος σημαντικά, σε συνδυασμό με την τηλεργασία αλλά και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το 2009 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων ανέρχονταν σε 65.682 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΤΕ. Μετά της απολύσεις του 2020 ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στους 33.000, έχουν μείνει δηλαδή οι μισοί ! Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τα σχέδια των τραπεζιτών για περαιτέρω μείωση προσωπικού για το 2021. Άλλωστε η δήλωση του προέδρου της Ελληνική Ένωσης Τραπεζών στις (19/2), στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής δεν αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Είπε λοιπόν χαρακτηριστικά «..Τι να σας πω; Είναι κοινό μυστικό ότι το τραπεζικό σύστημα απασχολεί πιο πολλά άτομα από ό,τι χρειάζεται. Και ξέρετε όλους τους περιορισμούς που έχουμε για να αποφύγουμε τις μη σωστές απολύσεις και κάθε φορά που φεύγει κόσμος φεύγει με εθελουσίες οι οποίες είναι «χρυσωμένες». Τι να σας πω τώρα, από κει και πέρα; Ο νοών νοείτω!»

Οι τράπεζες επωφελήθηκαν του προγράμματος «Ηρακλής 1» που συνέβαλε στην καθοριστική μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40%, του προγράμματος «Ηρακλής 2» ( που στόχο έχει την μείωση επιπλέον των κόκκινων δανείων κατά 30-32 δις),καθώς και του ταμείου ανάκαμψης. Όμως παρά τα χατίρια που τους έκανε η κυβέρνηση σπεύδουν να εκμεταλλευτούν και ένα ακόμη «δωράκι», τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για μείωση προσωπικού του νέου νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

Το σίγουρο είναι ότι με το κλείσιμο των καταστημάτων θα την «πληρώσουν» συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την τεχνολογία καθώς και πολίτες σε απομακρυσμένα χωριά που δεν θα έχουν ΑΤΜ .

Όσο για τα συνδικάτα παρά τις χιλιάδες απολύσεις, όσο οι «ισορροπίες» δεν αλλάζουν και οι «καρέκλες» μένουν οι ίδιες, όλα καλά ! Διαβάστε εδώ Η ΟΤΟΕ «κουνάει το μαντήλι» στους τραπεζοϋπαλλήλους που φεύγουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *