Τριετίες: Πιθανές μειώσεις στους μισθούς έως 195 Ευρώ

Εν αναμονή της απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για χιλιάδες εργαζόμενους. Έως 195 ευρώ το μήνα οι πιθανές απώλειες στον μισθό αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική υπέρ των βιομηχάνων (ΣΕΒ)

Οι βιομήχανοι έχουν κάνει προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της εγκυκλίου Αχτσιόγλου*, η οποία ρυθμίζει το μείζον ζήτημα των 3ετιών για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Πώς προέκυψε το πρόβλημα;
Όπως εξηγεί ο κ. Καρούζος στο in.gr «το ΣτΕ, στη σημερινή εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης κατά της εγκυκλίου Αχτσιόγλου, η οποία ρυθμίζει το μείζον ζήτημα των 3ετιών για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα επιληφθεί ενός προβλήματος που δημιουργήθηκε για δύο λόγους:

• Αφενός, της ασάφειας του νόμου 4172/2013 αναφορικά με την ακριβή έννοια του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, με δεδομένο ότι το 2014 το επίμαχο άρθρο 103 του ως άνω Νόμου τροποποιήθηκε για να συμπληρωθεί η έννοια του κατώτατου μισθού με τη φράση: «και ως τέτοιος νοείται μια μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς» (εννοώντας άραγε ότι δεν περιλαμβάνει τις τριετίες;) και

• Της άτολμης επακολουθήσασας πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εργασίας το 2019, να επιλύσει το μείζον αυτό θέμα με την έκδοση μιας εγκυκλίου αντί της νομοθετικής διάταξης, η οποία θα αποσαφήνιζε πλήρως το όλο πρόβλημα.»

Πώς υπολογίζονται οι τριετίες

Οι προσαυξήσεις των τριετιών, αφορούν υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Πέραν την ημερομηνίας αυτής όσοι συμπληρώνουν τριετίες , δεν δικαιούνται γι’ αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού με νόμο του 2012 (ν. 4093/2012 Βρούτση) η εξέλιξη των τριετιών πάγωσε μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ , υπολογίζεται πως η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% στα μέσα της δεκαετίας του 2020! Η έρευνα διεξήχθει όμως προ πανδημίας.

Στην φωτογραφία η εγκύκλιος 18 Φεβρουαρίου 2019 , όπου καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με τις τριετίες.

Του Χρήστου Ζαρκινού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *