Βόμβα! Μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τους συμβασιούχους

Απολύσεις στο Δημόσιο: Εντολή της Κομισιόν να μπει το Δημόσιο σε »τροχιά» εξορθολογισμού. Πότε και πώς θα τεθεί εκτός το έκτακτο προσωπικό. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, από το 2022 θα τεθεί ανώτατο »πλαφόν» για το πλήθος της κατηγορίας αυτών των εργαζομένων. Θα προηγηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού »χαρτογράφηση» και αξιολόγηση των υφιστάμενων θέσεων.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο »χάρτης» των συμβασιούχων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τον Μάρτιο του 2021 οι εργαζόμενοι στο »στενό» και »ευρύ» Δημόσιο, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανέρχονταν σε 161.251. Το πλήθος αυτής της κατηγορίας συμβασιούχων έχει αυξηθεί κατά 43.652 ή 27% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι (σ.σ. 117.599 τον Μάρτιο του 2020).

Η μεγαλύτερη αύξηση έκτακτου προσωπικού σημειώθηκε στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στο »στενό» δημόσιο (δηλαδή στους δημόσιους φορείς εκτός Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου), καθώς τον Μάρτιο του 2021 έφταναν σε 142.343 έναντι 101.504 πέρσι.

Η αύξηση αυτή οφείλεται ιδίως στις έκτακτες προσλήψεις λόγω του Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι εν λόγω προσλήψεις ανήλθαν στις 22.055 και αφορούν για παράδειγμα γιατρούς σε νοσοκομεία και επιπλέον σχολικές καθαρίστριες.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η παράταση των έκτακτων συμβάσεων για τους γιατρούς που προσελήφθησαν λόγω Covid-19 έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Αντίθετα, δεν αναμένεται η ανανέωση των έκτακτων συμβάσεων (μετά τις 30 Ιουνίου) για τις επιπλέον σχολικές καθαρίστριες που προσλήφθηκαν λόγω Covid-19.

Εξάλλου, θα μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων λόγω της παύσης εργασίας των αναπληρωτών καθηγητών (περίπου 12.000) που φέρνει η λήξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και των σχολικών καθαριστριών (κοντά στις 10.000) για τον ίδιο λόγο.

Όσον αφορά το έκτακτο προσωπικό στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αυξήθηκε κατά 3.713 ή 18% (από τους 16.095 στους 19.808) μεταξύ Μαρτίου 2020-Μαρτίου 2021.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Τι λένε Κομισιόν και ΔΝΤ


Ειδική αναφορά στον εν εξελίξει εξορθολογισμό του έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο έκανε και η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η έκθεση της Κομισιόν κάνει λόγο για ενίσχυση του ελέγχου πρόσληψης στον δημόσιο τομέα μέσω του καθορισμού ετήσιου ανώτατου ορίου έκτακτων υπαλλήλων έως το 2021, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2022.

Από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν επίσης πως η κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στο έργο που απαιτείται για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου για την πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων που θα θέσει σε ισχύ από το 2022.

Το έκτακτο προσωπικό θα δει μια σημαντική συνολική μείωση έως τον Οκτώβριο του 2021 και αφού οι εν εξελίξει διαδικασίες πρόσληψης μετατροπής προσωρινών θέσεων σε μόνιμες έχουν ολοκληρωθεί, τονίζουν από την Κομισιόν.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει αξιολόγηση της μεγαλύτερης ομάδας έκτακτου προσωπικού έως τον Αύγουστο του 2021, η οποία αποτελεί περίπου το 70% του συνολικού έκτακτου προσωπικού (περίπου 65.000).

Στη συνέχεια, θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση έως τον Οκτώβριο 2021, για τον καθορισμό ανώτατου ορίου για την πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων από το 2022.

Τέλος, οι διαδικασίες επιλογής που θα ολοκληρωθούν σύντομα για 10.500 εκπαιδευτικούς σε μόνιμες θέσεις θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη μείωση των έκτακτων υπαλλήλων από τον Οκτώβριο του 2021.

Αλλά και το ΔΝΤ, αναφέρθηκε στην έκθεση του »άρθρου 4» στο θέμα αυτό. Ειδικά για το δημόσιο το ΔΝΤ βλέπει το μισθολογικό κονδύλι να επανέρχεται στα προ της (πρώτης κρίσης ) επίπεδα, ενώ επισημαίνει ότι και οι κρατικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτελούν μια διαρροή πόρων για τον προϋπολογισμό.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Μείωση τακτικού προσωπικού
Να σημειωθεί, πάντως, πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το πλήθος των μόνιμων υπαλλήλων μειώθηκε κατά το διάστημα Μαρτίου 2020 -Μαρτίου 2021 κατά 4.821 ή 0,7%.

Συγκεκριμένα, από τους 605.754 τακτικούς-μόνιμους υπάλληλους τον Μάρτιο του 2020 έπεσαν στους 600.933.

Πηγή : https://ergasiakanea.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *