Ξενοδοχεία: Να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα των εργαζόμενων που αποχωρούν – συνταξιοδοτούνται

Στο μείζον θέμα της ουσιαστικής απαγόρευσης των αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεως εργαζόμενων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid, πλην της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αναφέρεται με επιστολή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Γιάννη Τσακίρη, υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία κοινοποιείται στην κα. Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το θέμα αυτό που λιμνάζει παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της ΠΟΞ και άλλων φορέων, έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, καθώς όταν υπάρξουν οικειοθελείς παραιτήσεις ή συνταξιοδοτήσεις εργαζόμενων, οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπληρώσουν τους εργαζόμενους αυτούς, διαφορετικά χάνουν το πρόγραμμα, ενώ στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπάρχει εξαίρεση για τις δύο αυτές περιπτώσεις.

Η επιστολή

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Κύριοι Υπουργοί,

Τόσο στο μέτρο της ενίσχυσης με τη μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όσο και στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και Επιδότησης Τόκων, προβλέπεται η υποχρέωση για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ενώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή υπάρχει ρητή πρόβλεψη – εξαίρεση για τις λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, τις λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και τις οικειοθελείς παραιτήσεις, αντίστοιχη ρύθμιση δεν υπάρχει στα υπόλοιπα προγράμματα.

Η ανωτέρω παράλειψη δημιούργησε πολλά προβλήματα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε πως τα ξενοδοχεία επί ένα και πλέον έτος λόγω των μέτρων και περιορισμών που εφαρμόζονταν παρέμειναν τυπικά ή ουσιαστικά κλειστά και αντικειμενικά δεν ήταν σε θέση να αναπληρώσουν προσωπικό που για τον οποιονδήποτε λόγο αποχωρούσε, μιας και δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας – θα έπρεπε να προσλάβουν κάποιον απλώς και μόνο για να πληρώνεται, χωρίς να εργάζεται.

Για τους παραπάνω λόγους με προηγούμενη επιστολή μας είχαμε ζητήσει να επεκταθεί και στα υπόλοιπα προγράμματα (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων κλπ) η εξαίρεση που ισχύει για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα παραμένει άλυτο και για το λόγο αυτό επαναφέρουμε το παραπάνω αίτημα μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αν δεν μπορέσει να επεκταθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα πρέπει να παρέχεται στις επιχειρήσεις εύλογος χρόνος για την αντικατάσταση των εργαζομένων που αποχωρούν.

Το πρόβλημα εξεύρεσης εργαζομένων είναι ένα από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μέλη μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να παρέχεται στις επιχειρήσεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τον ένα μήνα, για να αντικαταστήσουν, χωρίς κυρώσεις, τους εργαζομένους που τυχόν αποχωρούν από τη θέση εργασίας τους”.

Πηγή : https://money-tourism.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *